tiistai 5. elokuuta 2008

KIRKKO JA ME NUORET

Olemme ehkä jokainen saaneet käteemme joskus kadulla kulkiessamme lappusen, jossa kehotetaan tekemään parannus ja antamaan elämämme Jumalan käsiin. Tämä on eräs tapa, jolla kirkko yrittää lähestyä nuoria ja saada heidät mukaan. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tämä tapa on väärä. Moni heittää lapun pois edes katsomatta sitä. Joku toinen vilkaisee sitä ja toteaa, että eihän siinä ole kuin jotain kuivaa tekstiä jostain parannuksesta ja heittä lapun pois
Korjausehdotukseni olisi se, että kirkon pitäisi mennä nuorten luo, jutella heidän kanssaan, ottaa huomioon heidän kantansa asiaan. Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita paljon kohua herättäneen Jeesus-liikkeen nuoret. He saattavat pysäyttää jonkun vastaantulijan ja keskustella pitkäänkin heidän kanssaan. Heidän kielenkäyttönsä on samanlaista kuin muidenkin nuorten. Saattaa tosin kuulostaa aika rumalta, jos kuulee esimerkiksi tällaiset sanat joskus kadulla:" Hei baby, tiesitsä että Jeesus on reilu jätkä?" Mutta nyt nuori huomaa, että siinähän on samanlainen kaveri kuin hänkin on, eikä mikään tympäisevä "himosaarnaaja". Tällainen useimmiten vapauttaa nuoren keskusteluun tämän kristityn nuoren kanssa. Ainoa ristiriita on, että useimmat Jeesus-liikkeen nuoret eivät kuulu mihinkään kirkkoon vaan he uskovat vain henkilökohtaiseen uskoontulemiseen, mutta lähestymistapa voisi olla kirkollakin sama.
Kun sitten nuori pääsee seurakuntansa toimintaan mukaan, on hänellä siellä monta eri harrastusmahdollisuutta. On erilaisia kursseja: kerhonjohtajakurssit ja isovelikurssit, joiden suorittajilla on mahdollisuus päästä johtamaan esim. omaa kerhoa ja mahdollisuus päästä isoksiveljeksi tai isoksisiskoksi rippileireille, on nuorisoparlamentti, rukousillat, minikirkot jne. Mutta yhden asian kirkko ja seurakunnat ovat unohtaneet. Tilaisuuksien ajoitus ei vastaa mielestäni tarkoitustaan, koska esim. minikirkko on keskiviikkoisin, siis keskellä viikkoa. Perjantai ja lauantai ovat unohtuneet. Nämä päiväthän ovat juuri monelle nuorelle kaikkein pahimmat päivät. Alkoholi ja tupakka ovat silloin kaikkein eniten liikkeellä. Mahdollisuus joutua niiden orjaksi on suuri, joten silloin olisi tärkeää saada nuoret pois kaduilta ja baareista terveempien harrastusten pariin. Ohjelmiin pitäisi sisällyttää enemmän nuorisoa kiinnostavaa musiikkia, esim. rock`n roll on erittäin suosittua musiikkia esim. Amerikassa nuorten uskonnollisissa piireissä.
Tulevaisuutta kirkon ja nuorten yhteistyöllä varmaankin olisi, jos kirkko oppisi lähestymään nuoria oikealla tavalla ja saamaan toimintansa nuoria kiinnostavammaksi.
Nyt on tultu siihe, jota olen kauan odottanut: nuoret ovat vihdoin huomanneet, mihin tämä maailma ja yhteiskunta on menossa. Huumausaineet, alkoholi ja sodat pelottavat useita. Koetetaan löytää elämälle jotain muuta sisältöä. Monet kokeilevat Jeesusta ja huomaavatkin löytäneensä elämälle jotain uutta ja mieltä rohkaisevaa. Mielestäni tällaisena aikana on kirkolla erittäin hyvät mahdollisuudet saada nuoria mukaansa, mutta tämä edellyttää toimintatapojen muuttamista.
Opettajan sanallinen arvio: "Virkkeet alkavat olla kunnossa, Säilytä silti tyylin elävyys!" Aineen arvosana oli 9-.

1 kommentti:

Veikko Pekki kirjoitti...

Hyvä aine, Esa - ehdotuksesi on kuultu ja rokki soi (Jesus is a Rock!)